CID Conferentie
Kansen voor Nieuw Den Haag
29 november 2018 • WTC Den Haag

Deelsessies

CID all set for the Future of Work?! (only available the 1st session)

The Future of Work is closing fast. The impact of digitization and globalization on the labour market invite CID to stand out as ATTRACTIVE talent hub to live and work… from the perspective of the people we need.

What drives talent? Really.
The Hague launched the first chatbot to attract and retain talent!

Organisator(en): ICP Platform

Sprekers: Nicole van Haelst, director ICP | Robbert Dijkstra, founder Sound and a talent panel with 3 global talents.

Language: English

Location: The Hague Tech, meetingruimte (8 min lopen). Juliana van Stolberglaan 1

Pitch mee over het CID!

In deze sessie leer je van Donatello Piras de kneepjes van het pitch-vak en maak je tegelijkertijd (verder) kennis met het CID. Met het CID ‘verhaal’ als basis ga je aan de slag met het maken van een goede pitch.

Organisator(en): Programmateam CID

Sprekers: Donatello Piras, Cindy Hardeman

Taal: Nederlands

Locatie: WTC The Hague, verzamelen bij roltrap in lobby

Back to the Future - CID 2035 (alleen ronde 2)

De community van The Hague Tech, met onder andere World Startup Factory, Blocklab, AI Lab, Jongens van Techniek en Samsung nemen je mee naar 2035: welke technologische ontwikkelingen en innovaties bepalen dan onze wereld? Zij gaan in gesprek met de deelnemers over dit toekomstbeeld, hoe we vanuit het nu tot een gewenst resultaat kunnen komen.

Organisatoren: The Hague Tech en World Startup Factory

Taal: Nederlands

Locatie:The Hague Tech, Juliana van Stolberglaan 1 (8 min lopen)

Hoe word je goede buren in het CID?

Speeddaten in het Cid: wie wonen en werken er in het CID en hoe versterk je elkaar? Er wonen 45.000 mensen in het CID en er zijn 79.000 banen bij duizenden grote bedrijven, kleine ondernemingen, start-ups en andere organisaties. Maar kennen zij elkaar al en wat kunnen zij voor elkaar betekenen?

Zet een eerste stap en speeddate met werkgevers, bewoners en werknemers uit het CID!

Organisator(en): Bureau Graswortel

Sprekers: Shakira van Steenis, eigenaar bureau Graswortel en ervaringsdeskundige participatie

Taal: Nederlands

Locatie: The Hague Security Delta, Wilhelmina van Pruisenweg 104, 6e etage (5 min lopen)

Fake News & Micro-targeting (only available the 2th session)

Digital Democracy used to be a niche interest, but has been steadily gaining political relevance. Western countries have recently learned that the weakness of online platforms provide ample opportunities for derailing liberal democracy, through threats posed by ‘fake news’ and ‘political micro-targeting’. But the internet has also greatly enhanced freedom of speech, and enables many new opportunities in city governance and representative democracy.

At this event, we therefor explore the weakness and dangers the digital environment poses to democracy, and investigate how the digital environment might be proactively redesigned in order to positively enhance the quality democracy.

Organisator(en):Gemeente Den Haag, Brookings Institution en TU Delft

Sprekers: Tom Dobber (University of Amsterdam), Alexander Pleijter (Leiden University), Thijs Bogers (Leiden University/University of Amsterdam), Amir Ebrahimi-Fard (Delft University) and Emily Sullivan (Delft University).

Moderated by Haye Hazenberg (Delft University).

Language: English

Locatie: The Hague Tech, boardroom. Juliana van Stolberglaan 1 (8 min lopen)

Innovation District Hubs

In deze interactieve workshop gaat keynote-spreker Joeri van den Steenhoven (o.a. oprichter Kennisland) verder in op de eigenschappen van Innovation Districts en Innovation Hubs. En hoe deze succesvol te bouwen. Er is veel ruimte voor vragen en interactie. Deelnemers gaan zelf aan de slag om de CID-agenda verder vorm te geven.

Organisator(en): Joeri van den Steenhoven

Sprekers: Joeri van den Steenhoven

Taal: Nederlands

Locatie: The Hague Security Delta, 6e etage (5 min lopen). Wilhemina van Pruisenlaan 104.

Het CID leeft! (alleen ronde 2)

In het CID komt veel meer leven voor dan we denken: naast mensen zijn er vogels, zoogdieren, bomen, planten en andere vormen van leven. De workshop laat een glimp zien van wat er leeft in het CID en wat de ecologische waarde is. In de sessie laten we aan de hand van ruimtelijke analyses zien wat dat kan betekenen voor de gebiedsagenda’s en verdere ontwikkeling van het CID.

Organisator(en): Gemeente Den  Haag

Sprekers: Martin van den Hoorn, ecologisch adviseur en Jacco Schuurkamp, beleidsadviseur groen.

Taal: Nederlands

Locatie: The Hague Tech, meetingruimte (8 min lopen). Juliana van Stolberglaan 1.

Winnaars CID Kennislab presenteren hun projecten (ronde 1)

Onderzoekers, docenten, promovendi en ambtenaren met een innovatief onderzoeksproject konden een voorstel insturen voor de CID Kennischallenge en kiezen uit drie onderzoeksthema’s: modern bestuur, een inclusieve stad en een duurzame stad.

De vijf projecten die in mei 2018 een stimuleringssubsidie van 25.000 euro hebben ontvangen presenteren in twee rondes de (tussen)resultaten van hun onderzoek.

Organisator(en): TU Delft, Campus Leiden, Haagse Hogeschool

Moderator: Eveline van Rijswijk, wetenschapsredacteur en dagvoorzitter

In de 1e deelsessie presenteren de volgende projecten:

  • Metabolism of Cities Hackathon, LDE Center for Sustainability
  • Tailoring participatory budgeting for The Hague, Leiden University, Faculty of Governance and Global Affairs in samenwerking met TU Delft, Faculty of Technology, Policy and Management
  • eHealth Living Lab Cluster The Hague, Smart city seedbeds for people-centered care technology, Haagse Hoge School in samenwerking met TU Delft

Locatie: NH Hotel, Rotterdamzaal 1

Hoe kom je met koffie en wc-papier tot CO2-reductie? (alleen ronde 1)

In samenwerking met Bereikbaar Haaglanden en Rijnland gaat een aantal bedrijven in het Beatrixkwartier aan de slag met de mogelijkheid krachten te bundelen voor het transport van facilitaire goederen in het dit gebied. Djinny Logistiek bekijkt hoe het transport kan verlopen via een de eigen HUB op het Forepark, aan de rand van Den Haag.

Het plan is om eind 2018 te starten met gebundelde ritten transporten. Met een overslagpunt aan de rand van de stad, kunnen goederen efficiënt en schoon en in minder ritten te stad ingereden worden, zo wordt het aantal bewegingen gereduceerd. Een schonere, en veiliger en rustigere stad gecombineerd met een efficiëntere goederenstroom zullen de minimale resultaten zijn.

Organisator(en): Bereikbaar Haaglanden

Sprekers: Michel Oldenburg, Logistiek Makelaar en Jaap Kooistra, commercieel manager DJINNY Logistiek BV

Taal: Nederlands

Locatie: NH Hotel, Rotterdamzaal 2

Innovatie en Placemaking

Goede ontmoetingsplekken, open plinten en placemaking: onderzoek van Brookings Institute laat zien dat de innovatie sneller gaat in districten die deze kwaliteiten hebben. “We used to measure innovation networks in miles, now we measure in footsteps”. Waarom, en hoe werkt dat in de praktijk? Na een introductie met internationale voorbeelden gaan we buiten aan de slag met een mini Placegame en Eye Level Game. Learning by doing!

Organisator(en): STIPO

Sprekers: Hans Karssenberg en Mattijs van ’t Hoff

Taal: Nederlands

Locatie: Start NH Hotel, daarna naar buiten

Winnaars CID Kennislab presenteren hun projecten (ronde 2)

Onderzoekers, docenten, promovendi en ambtenaren met een innovatief onderzoeksproject konden een voorstel insturen voor de CID Kennischallenge en kiezen uit drie onderzoeksthema’s: modern bestuur, een inclusieve stad en een duurzame stad.

De vijf projecten die in mei 2018 een stimuleringssubsidie van 25.000 euro hebben ontvangen presenteren in twee rondes de (tussen)resultaten van hun onderzoek.

Organisator(en): TU Delft, Campus Leiden, Haagse Hogeschool

Moderator: Eveline van Rijswijk, wetenschapsredacteur en dagvoorzitter

In de 2e deelsessie presenteren de volgende projecten:

  • The Hague Going2Zero, Leiden University, Faculty of Governance and Global Affairs in samenwerking met TU Delft, Faculty of Technology, Policy and Management
  • WASTED: EXPLORING FOOD CITIZENSHIP AS URBAN RESILIENCE, Leiden University College The Hague in samenwerking met TU Delft, Faculty of Industrial Design Engineering

Locatie: NH Hotel, Rotterdamzaal 1

Next Generations Socials

Wat is ‘impact ondernemen’ en hoe ziet de jongere generatie deze vorm van ondernemerschap? Wat is impact en is het meetbaar? Waarom willen we meten? Hoe organiseren en financieren we deze generatie ondernemers? ANNA & Co, de startende community in SoZa met impact doelstellingen, zal het vraagstuk worden waar we ons met de deelnemers in vastbijten. Ontdekken waar er nog ruimte is om te ontwikkelen en te groeien. Hoe kan ANNA & Co de gewenste impact realiseren en wat betekent dit voor SOZA, Bezuidenhout, het CID en de stad Den Haag? Hoe kan zij zich duurzaam ontwikkelen, organiseren en financieren? Oprichters van de duurzame surfschool en ontmoetingsplek The Shore komen ons inspireren.

De afgevaardigden van de drie jonge organisaties wonen in de wijk en verhouden zich daardoor vanuit hun werk en persoonlijke situatie tot de locatie van ANNA & Co. Dit zorgt voor een dynamisch grondbeginsel en een reële casus waarbij we gelijk van start gaan in de decembermaand om impact te realiseren, te meten, te organiseren etc.

Tijdens deze koude feest maand gaan ANNA en PIP zowel in ANNA & Co als in de projectruimtes van SOZA programma maken waarbij contact met de wijk, duurzame en creatieve evenementen centraal staan.

Organisatoren:Deze sessie wordt georganiseerd door de kersverse combinatie van ANNA Vastgoed & Cultuur, PIP en Starters4communities.

Taal: Nederlands

Locatie: ANNA & Co – SoZa, Wilhelmina van Pruisenweg 55 (5 min lopen)

Staat u stil in 2030 of nu al? (alleen ronde 2)

Het gaat goed met de BV Nederland. De economie groeit en dat merken we.

De verstedelijking zet door, in deze regio alleen komen er enkele 100.000 woningen bij. Daardoor wordt de druk op de ruimte en de leefomgeving groter. Deze ontwikkelingen roepen vragen op. Hoe gaan we ons straks bewegen in die drukte? Bent u als werkgever en ondernemer straks nog bereikbaar? Gaat de zelfrijdende auto ons redden of wordt de auto verbannen naar de snelwegen? Wordt lopen en fietsen de manier van voortbewegen in de stad?  Of gaan al deze ontwikkelingen er in combinatie met nieuwe slimme techniek voor zorgen dat we naar nieuwe innovatieve processen van werken en vervoeren gaan?

We nemen u graag mee naar de stad van de toekomst om dan terug te kijken naar het heden. Hoe bereiden we ons nu voor, wat is er nu nodig om straks in beweging te blijven? Heeft u al actiepunten voor de toekomst?

Organisator(en): Bereikbaar Haaglanden 

Sprekers: Astrid Holman, mobiliteitsmakelaar Haaglanden

Taal: Nederlands

Locatie: NH Hotel, Rotterdamzaal 3

Public – private collaboration for impact (only available the 1st session)

What is public-private collaboration? Why does it work? Why would you work on setting up such a partnership? We believe that working together with unlikely parties can lead to the most impact.

Join the conversation on how to get diverse economic actors in the Hague to better collaborate to ensure inclusive, sustainable economic and social impact, and form local partnerships for peace and justice.

Organisator(en): The Hague Humanity Hub and the Dutch Coalition for Humanitarian Innovation (DCHI).

Sprekers: n.n.b.

Language: English

Location: The Hague Tech, boardroom. Juliana van Stolberglaan 1 (8 min lopen)

STADgesprek: Snel stad maken (alleen ronde 1)

Den Haag maakt haast met het CID. Opgestuwd door de economische groei, woningnood en ambitie van het Haagse college lijkt het traditionele proces van stedelijke ontwikkeling in dit gebied te worden ingehaald door een nieuwe manier van stad maken waarin snelheid de absolute prioriteit is.

Maar hoe bewaak je met deze snelheid de ruimtelijke kwaliteit van de plannen die komende decennia beeldbepalend zijn voor de stad? En is het mogelijk om in dit hoge ontwikkel tempo een district te maken waarmee mensen zich blijvend verbonden voelen? Aan de hand van de raadsbrief Aanpak prioritaire gebieden gaat Platform STAD met experts in gesprek over de uitdagingen, kansen en valkuilen van snel stad maken in het CID.

 

Organisator(en): Platform STAD

Sprekers: Dorte Kristensen (Atelier PRO), Arthur Pronk (manager Ontwikkeling en realisatie Haag Wonen), Han Dijk (partner POSADMaxwan) en Casper Hulsman (Aquisition Manager Residential Bouwinvest)

Taal: Nederlands

Locatie: NH Hotel, Rotterdamzaal 2

Stad van de Toekomst (alleen ronde 1)

30 november organiseert BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de slotmanifestatie: ‘De resultaten van de ontwerpstudie’.

Van de ontwerpstudie Den Haag krijgt u op 29 november tijdens de CID-conferentie alvast een voorproefje. Met de ontwerpstudie ‘De stad van de toekomst’ willen we samen met ontwerpers en gemeenten richting geven aan de toekomstige stedelijke gebiedsontwikkelingen. We willen de stad van de toekomst voorstelbaar maken. De studie is geslaagd als we scenario’s en eindbeelden hebben ontwikkeld en met elkaar roadmaps hebben ontwikkeld die laten zien hoe we er ook daadwerkelijk kunnen komen.

BNA leden hebben voor deze studie dan ook multidisciplinaire teams gevormd met landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, mobiliteitsexperts, experts op gebied van circulaire economie, energietransitie, future strategies, smart cities etc.

Organisator(en) en sprekers: Lars van Hoften, architect/associate bij UNStudio, Marie-Laure Hoedemakers  -van LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten en Wilfried van Winden van WAM Architecten

Taal: Nederlands

Locatie: The Hague Tech, Workshopruimte (8 min lopen). Juliana van Stolberglaan 1.

Hoe versnel je economische innovatie in het CID in de praktijk? (alleen ronde 2)

Buck Consultants International heeft eerder het rapport ‘Contouren van een economisch perspectief op het CID’ geschreven. Tijdens de CID conferentie gaan zij graag met u nader verkennen wat er nodig is om het CID verder te ontwikkelen tot hét economisch hart van Den Haag.

Organisator:Buck Consultants International

Sprekers: René Buck, directeur, Buck Consultants International en Mathijs Pronk, senior adviseur, Buck Consultants International

Taal: Nederlands

Locatie: NH Hotel, Rotterdamzaal 2

Talkshow: New Urban Living (NUL) (alleen ronde 2)

De overspannen woningmarkt & opkomende deeleconomie verplichten ons na te denken over nieuwe woonvormen. In de TALKSHOW ‘New Urban Living’ (NUL) bespreken we met ontwerpers, bouwers, gebruikers en publiek nieuwe woonconcepten die eraan bijdragen dat het CID nu en in de toekomst een leefbaar en aantrekkelijk woongebied blijft. Kom langs en praat mee!

Organisatoren: SoZa

Sprekers: Leo Versteijlen (SITE), Fransje Sprunken (VORM), Jac Huijsmans (MRPD) en Bart van der Straten (Gapph)

Taal: Nederlands

Locatie: SoZa, Horeca Academie, Anna van Hannoverstraat 4

CID Campus?!

Op uitnodiging van de gemeente Milaan werkte The Class dit jaar aan urban campus strategieen voor 3 voormalig rangeertereinen in het hart van de stad. De urban campus is hierin een ultieme blend van wonen, leren en werken – gericht op talent uit binnen en buitenland. In deze CID sessie presenteren we dit concept en willen we verkennen welke lessen toepassbaar zijn in Den Haag. Specifiek willen we daarin kijken naar de infrastructuur knoop tussen de 3 Haagse treinstations. Hoe kunnen we op die postzegel een stevig programma van (studenten)woningen, co-work spaces, een nieuwe international topuniversiteit en meer huisvesten?

Organisator(en): Class2020

Sprekers: Jorick Beijer

Taal: Nederlands

Locatie: WTC The Hague, Dublinzaal